Waarom WordPress?

Wat is WordPress en waarom zou je WordPress gebruiken?

Je hoorde WordPress waarschijnlijk al ergens vallen: via collega’s of vrienden, al surfend op het internet, via startende ondernemers of als antwoord op een vraag op social media. Maar wat is WordPress nu precies en hoe kan het jouw helpen om je eigen website te maken? Zowel de voordelen van WordPress als de nadelen van WordPress worden onder de loep genomen.

Wat is WordPress?

WordPress is een open-source CMS-systeem. Open source: de broncode wordt vrijgesteld voor developers (developers moeten niet betalen om de code te krijgen en er eventueel uitbreidingen op te schrijven (coderen)). CMS: Content Management Systeem, er is automatisch een database gekoppeld, waarbij alles (afbeeldingen, teksten, klanten,..) opgeslagen worden. Zo is alles makkelijk terug te vinden en is het niet enkel de developer die teksten kan aanpassen.

Waarom is WordPress zo populair?

Als je als beginnend ondernemer onderzoek doet naar verschillende websiteplatformen kom je vooral WordPress, Joomla, Shopify, Magento, Wix, Squarespace en Weebly tegen.

Elk platform heeft z’n eigen voordelen en wordt gebruikt voor specifieke doeleinden (niche). Shopify hoef je bijvoordeeld niet te gebruiken als je enkel een blog-website wil. Platformen die zich minder focussen op een bepaalde niche zijn populairder (omdat ze voor alles kunnen gebruikt worden en waar nodig ook uitgebreid worden).

WordPress

Waarom kiezen voor WordPress in plaats van bovenstaande alternatieven?

 1. De software is open-source (en dus gratis)
 2. Je kan elk type website maken (blog/ e-commerce/ coaching/ shop/ portfolio/ zakelijke website..)
 3. WordPress ondersteunt verschillende soorten media (afbeeldingen, documenten, audio, video)
 4. Het is makkelijk te leren en heeft een grote community (heel veel info te vinden online, omdat heel veel developers er mee werken).
 5. Indien iets niet standaard in WordPress zit, kun je het altijd uitbreiden met plugins.
 6. Makkelijk in gebruik en dus makkelijk te beheren
 7. Je hebt de volledige controle over je website
 8. Voor bloggers is dit hét ultieme platform
 9. Zoekmachine vriendelijk (SEO)
 10. 34% van alle websites zijn WordPresswebsites (procentueel nog steeds de grootste speler)
 11. (#oeps) Flexibiliteit

1. WordPress is gratis (open-source)

WordPress wordt verspreid volgens de GNU Public licentie. Dit betekent dat je de software mag gebruiken en aanpassen naar eigen wens. Door de grote community erachter, worden heel wat verbeteringen aangebracht, plugins geschreven,.. waardoor uiteindelijk alles mogelijk is (denk maar aan ‘Woocommerce’ voor e-commerce, WP fasted cache om je website te ‘cachen’ (snelheid verbeteren)),…

Doordat je niet vasthangt aan een ‘gesloten’ CMS, bespaar je tientallen euro per maand. De enige kosten waar je rekening moet houden zijn kosten voor (betalende) plugins, je hosting en domeinnaam. (en eventueel een webdeveloper).

Bij Flying Queen betaal je 130€/jaar (excl. BTW) voor hosting en domeinnaam. + Eventueel een vaste kost voor het opzetten van de website/webshop.

6. Makkelijk in gebruik en makkelijk te beheren

WordPress is eenvoudig te gebruiken, zelfs voor beginners. Je hoeft dus geen webdesigner of programmeur te zijn. De meeste mensen gebruiken WordPress zonder enige voorkennis van het ontwerpen van websites. Een pagina toevoegen of nieuwe berichten maken of aanpassen kan heel eenvoudig. Dit is ook de belangrijkste reden waarom WordPress in populariteit is gegroeid.

Dankzij de website-editor, de thema’s (vb Divi) en de plugins hoef je geen enkele regel code te schrijven om de website te maken die je wilt.

Veel webdevelopers verkopen vaak dure pakketten met een maandelijkse onderhoudskost. Wat de klant niet weet is dat het niet zo moeilijk is om een WordPress website te onderhouden. Hieronder enkele tips:

 1. Zorg ervoor dat de server in orde is
 2. Zorg ervoor dat er geen problemen zijn bij de beveiliging
 3. Zorg voor backups
 4. Voer de updates door voor plug-ins, thema’s en de WordPress-software.
 5. Zorg dat de spamfilter goed ingesteld staat
 6. Test de functionaliteit en niet-werkende links. (vb via Rankmath)
 7. Breng verbeteringen aan in snelheid en SEO.

Je kan niet zelf de server checken, dus het is meer een kwestie van het kiezen van een goede host (vb Combell) die erop toeziet dat de site altijd goed draait. Beveiliging en backups kunnen worden afgehandeld met plug-ins en/of een goede managed WordPress-host. Al het andere op de lijst hoeft slechts sporadisch gedaan worden. Combell neemt bijvoorbeel dagelijks backups die je gedurende een korte periode zelf kunt terugzetten.

9. WordPress is zoekmachine vriendelijk

Goed scoren in Google? WordPress is zo geschreven (gecoceerd), dat de vereisten om goed te scoren automatisch ingevuld zijn (hoofdtitel, ondertitels, links,..)

Zelf aan de slag met SEO? Er bestaan voldoende plugins die je verder helpen, zoals Rankmath. Die plugin helpt je aan een sitemap, het instellen van titels en zelfs bij het optimaliseren van je content. Ook links die niet werken worden opgelijst en jij kan ze automatisch laten doorwijzen. (404 pagina’s en redirects).

11 Flexibiliteit

Je hangt niet vast aan één partij. Je kunt altijd switchen van hostingprovider. Je kunt altijd switchen van thema. En je kunt makkelijk plugins installeren, activeren en deactiveren. Je kunt in no-time je hele website omgooien. Wil je een cursus toevoegen? Dan kan dat. Een webshop? Sure. Een blog? Daar is WordPress voor gebouwd.

Misschien vind je dit ook leuk..

Canva tutorial – Instagram post

Maak je eigen professionele Instagram post met Canva. In onderstaande video zie je hoe je een reeds bestaand ontwerp aanpast naar je eigen huisstijl. Je leert kleuren, lettertypes en afbeeldingen aanpassen. Ben je klaar? Dan download je je ontwerp en 'zwier' je het op...

0 Comments

Submit a Comment

Tine Broucke

CATEGORIEËN

Download de GRATIS checklist

Maak je zelf je website? Vergeet dan zeker niet om rekening te houden met onderstaande topics!

Pin It on Pinterest

Share This